Selvfølelse - Hva handler det egentlig om?

autentisitet behov selvbevissthet selvfølelse trygghet Jul 08, 2025

Hva tenker du på når du hører ordet "selvfølelse"?

Kanskje tenker du på selvtillit? At det handler om å være sikker på seg selv? Eller forbinder du det med å alltid "tenke positivt"? Mange assosierer selvfølelse med å være utadvendt, selvsikker eller å alltid ha troen påå alltid ha tro på det man gjør.

Kjernen i deg selv

I boken Selvfølelsen beskriver Guro Øiestad selvfølelse som "kjernen i deg selv og måten du er på." Det handler om hvordan du opplever deg selv innenfra. Føler du deg trygg eller utrygg? Kraftfull eller sårbar?

Selvfølelse dreier seg om spørsmål som: Hvem er jeg egentlig? Hva er viktig for meg? Hva liker jeg, og hva liker jeg ikke? Hvilke verdier styrer livet mitt? Kan jeg stole på mine egne følelser og reaksjoner?

Vi kan ikke bare skru selvfølelsen av og på som det passer oss. Alle mennesker har en følelse av seg selv - en grunnleggende fornemmelse som er utgangspunktet for det vi foretar oss og som preger hele vårt væren.

Og vi lever ikke i et vakuum. Selvfølelsen skapes og utvikles i relasjon til andre mennesker. Alle våre relasjonelle erfaringer - fra barndom til i dag - er med på å forme hvordan vi opplever oss selv.

En bredere definisjon

Øiestad definerer selvfølelse som "å ha en nyansert følelse av deg selv, og i tillegg gi det du føler, en verdig plass sammen med andre mennesker." (Øiestad 2009, s. 22).

Dette handler om to viktige dimensjoner:

1. Kontakt innover: Å kjenne seg selv - være bevisst på egne reaksjoner, vite hva du liker og ikke liker, kjenne dine verdier og hva som er viktig for deg i livet. Det innebærer også å romme alle følelsene dine - både de mørke og de lyse. Selvfølelse er ikke det samme som å være trygg og selvsikker hele tiden.

2. Handling utover: Å våge å stå fram som den du er og handle på egne vegne - representere deg selv i verden. Dette inkluderer å balansere egne behov i forhold til andres.

Når koblingen svikter

For å handle på egne vegne trenger vi kontakt innover. Vi agerer ute i verden uansett, men har vi ikke kjennskap til egne behov og ønsker, kan det være at vi handler på måter som ikke støtter oss. Kanskje styres atferden av andres ønsker eller antatte forventninger, i stedet for det vi selv trenger for å ha det godt.

Det motsatte kan også skje: Vi har kontakt med egne følelser og vet hva vi ønsker, men synes det er vanskelig å følge opp med handling eller kommunisere utad. Å være bevisst på hva man vil, men ikke få det til, kan være frustrerende.

Jeg kjenner dette godt selv. I forsamlinger ønsket jeg ofte å delta mer aktivt - å rekke opp hånden og dele tanker eller erfaringer. Jeg visste at jeg hadde noe å bidra med, og jeg merket tydelig ønsket om å si noe. Men så stoppet jeg meg selv. Usikkerheten tok over: "Kanskje det jeg har å si ikke er interessant nok?" eller "Hva om jeg blir oppfattet som bedrevitende?"

I slike øyeblikk hadde jeg god kontakt med egne ønsker, men handlingen utover ble blokkert av egen usikkerhet. Det var en frustrerende opplevelse av å ikke få til å representere seg selv fullt ut.

Selvfølelse som en livslang prosess

Selvfølelse er ikke noe vi oppnår en gang for alle. Det er en pågående prosess der vi hele tiden lærer oss selv bedre å kjenne og blir tryggere på å være den vi er - i samspill med andre mennesker.

Det handler ikke om å bli perfekt, men om å bli kjent med seg selv på en ærlig måte og finne mot til å leve ut fra den kunnskapen.

Et første steg

Gav dette mening for deg? Kanskje kjente du deg igjen, eller fikk ny innsikt i hva selvfølelse egentlig handler om?

Et naturlig første steg kan være å bli nysgjerrig på deg selv. Øv deg på å legge merke til egne reaksjoner med en åpen og ikke-dømmende holdning. Hvordan reagerer kroppen din i ulike situasjoner? Hvilke tanker og følelser dukker opp?

Og husk: Selv om du kanskje har sider ved deg selv som du per i dag ikke liker så godt, kan du øve på å akseptere dem. Akseptere betyr ikke å like eller omfavne, men å erkjenne at "sånn er det akkurat nå." Slik gir du deg selv det beste utgangspunktet for videre utvikling.

Hva tenker du om selvfølelse? Jeg vil gjerne høre om dette ga mening for deg, eller om du har spørsmål eller refleksjoner du vil dele. Del med meg på [email protected] 

KIlde: Selvfølelsen. Guro Øiestad. 2009. 

Få flere tips og verktøy! 👇

Vil du lære mer om selvfølelse og hvordan du kan balansere egne behov med andres?

Meld deg på mitt nyhetsbrev og få praktiske verktøy for å kjenne deg selv bedre og våge å stå fram som den du er!

Jeg respekterer ditt personvern og vil aldri misbruke opplysningene dine. Du kan når som helst melde deg av. Personopplysningene behandles i tråd med personvernerklæringen.